Du visar för närvarande CD pressning

CD pressning

CD pressning

Pressning av cd var under 80 talet och 90 talet det enda sättet och den tekniken som man använde för att tillverka CD skivor. Senare på 90 talet och framför allt på 00 talet kom tekniken där man kunde kopiera en CD skiva i taget. På så sätt gick det att komma ner i antal för ett rimligt pris.

CD pressning är den enda teknik man använder för att producera CD i större upplagor.

I denna artikel berättar vi och förklarar allt om CD pressning och om hur det går till när man pressar CD skivor.

Allt om CD pressning

CD skivor

CD skivan innehåller en stor mängd gropar och ihåligheter som laserstrålen i cd-spelaren läser av. Denna information omvandlas sedan till digital signal som sedan avkodas till ljud. CD skivor kan innehålla mer än endast ljud. Även datainformation till datorn kan lagras, avläsas och tolkas från en CD.

CD skivor får olika betäckningar beroende på vad dessa innehåller. Nedan följer en förklaring på de olika varianterna:

 • CD-DA Red Book – Innehåller ljud anpassat för cd spelare. En standard för musik lagrat på CD-skivan
 • CD-ROM Yellow Book – En CD-skiva som innehåller data information
 • PCD Beige Book – Foto CD
 • VCD White Book – Video CD
 • CD-Extra Blue Book – CD-skivor som innehåller både musik och datainformation. En vanlig CD spelare kan spela musiken på skivan men ignorerar all annan data som skivan innehåller. En dator kan läsa all data med det är inte säkert att den läser musikfilerna.

 

CD pressning – Hur går det till?

Hur det går till när man pressar CD? Att pressa CD är en mycket komplicerad och avancerad process som utförs i större fabriker. Lite kortfattat och förenklat kan man säga att man först tillverkar en glasmaster som fungerar som en form eller mall till alla CD-skivor. Från denna form pressar man fram färdiga CD-skivor ur speciella plastplattor.

Arbetssättet med CD pressning kan beskrivas så här:

 1. Putsning av glasmastern för att få till en rejält slät yta.
 2. Täck glasmastern med ett ljuskänsligt material.
 3. Till denna ljuskänsliga film överför man sedan den digitala informationen.
 4. Behandla den ljuskänsliga filmen kemiskt.
 5. Elektroniskt plätera glasmastern för pressningen.
 6. Injicera smält polykarbonat i pressaren.
 7. Lägga över den klara skivan med aluminium som reflekterande material.
 8. Lacka CD skivan med skyddslack.
 9. Trycka bild på ovansidan av CD:n.

Efter alla dessa steg han man nu pressat CD-skivor med bild tryckt i fullfärg. Så här gör man cd pressningar

Att tillverka denna glasmaster och genomföra alla dessa steg är en kostsam process. Detta gör att pressa CD i små upplagor blir ganska dyrt. Startkostnaden blir hög och det blir inte ekonomiskt lönsamt att pressa Cd skivor i en upplaga under c:a 300 exemplar. Vi på Pregal Media kan pressa CD i små upplagor, från 100 ex!

Hur ska man köpa CD pressning i små upplagor billigt?

Alternativet är att kopiera CD skivorna. Ingen glasmaster tillverkas och startkostnaden som annars finns vid CD pressning försvinner. Mer om detta i nästa artikel om CD KOPIERING OCH CD TILLVERKNING.

 

Mastering

Mastering har egentligen ingenting med CD pressningen att göra. Det är en process och editering av musiken som utförs innan man skickar materialet på CD pressning. Här putsas ljudet till på ett avancerat ljudstudiotekniskt sätt, men vi ska inte gå in så djup på det utan mer fokusera på det materialtekniska.

Alla låtar läggs i rätt ordning och mellanrummen justeras efter önskemål. Ibland vill man ha 2 sekunder mellan spåren men ibland ska dessa sitta ihop i en sk crossfade. Vidare behöver vissa spår fade-out och kanske klippas bort lite i början, detta gör man nu. Om man önskar kan man lägga in CD-TEXT så att viss information visas i cd spelarens display under tiden musiken spelas. EAN-kod och ISRC kod är också information som nu läggs in om dessa ska inkluderas i CD pressningen.

Allt detta sparas nu ner på en CD-r eller som en image-fil som ska skickas till presseriet. Det är alltså denna som företaget för CD tillverkningen nu har som grund för att tillverka en glasmaster och sedan pressa CD, som förklarades här ovan.

Exempel på konvolut till pressade CD

De pressade CD skivorna kan sedan paketeras och levereras i en mängd olika cd konvolut och fodral. Allt handlar om vad ni som kund har för önskemål. Vi listar här de vanligaste och populäraste CD konvoluten som vi på Pregal Media säljer.

 • CD i jewelcase. Det absolut vanligaste fodralet och det CD fodral som CD-skivorna levererades ifrån början när de började säljas i slutet på 80-talet. Hårdplast med plats för en CD-booklet där förstasidan utgör skivomslaget. Bild på baksidan och information på ryggen. Fortfarande vanligt men har tappat i popularitet till Digipack då den känns exklusivare och är mer hållbar. Jewelcaset spricker lätt i plasten och går sönder.
 • CD i Digipack Ett CD-konvolut som blivit mer och mer populärt då det är mer hållbart. Konvolutet är tillverkat i kartong papp och har således ingenting som spricker sönder, den tål att tappas i golvet. Till en början släppte artister ofta en exklusivare utgåva av sin skiva på Digipack, en limiterad version, då det var klart dyrare att producera Digipack-konvolutet. Idag är skillnaden liten till jewelcase.
 • CD i pappfodral eller pappficka Enklare utgåvor levererades ofta förr i dessa fodral. Det kunde hända att inplastade tidningar inkluderade en CD skiva med varierande innehåll. Med en datortidning kunde det exempelvis följa med en CD-skiva med olika gratisprogram till sin hemdator och musiktidningar inkluderade CD-skivor med nysläppta singlar från artister. Fortfarande populärt och ett billigt CD konvolut med elegans.
 • CD i pappersficka med fönster eller plastficka Ett lite enklare fodral än CD i pappfodral. CD-skivans labeltryck syns igenom och utgör ytan med information om vad den pressade CD-skivan innehåller. Finns med klister baksida och kan vara ett ypperligt alternativ om man tänkt fästa CD skivan inne i boken.

 

Priser på cd pressning

Vad CD pressning kostar beror på hur er beställning ser ut, antal och vilket CD konvolut. Styckpriset sjunker ju fler pressade CD skivor ni beställer. Det är billigare att beställa 1000 CD direkt än att göra en beställning på 500 CD-skivor och sedan ytterligare 100 CD-skivor senare.

Det blir billigare att beställa CD-skivor i större upplagor direkt, än att köpa CD pressning i små upplagor flera gånger!

Här nedan listar vi några exempel priser på CD pressning från oss på Pregal Media: Prisexempel cd pressning

Sammanfattning

CD pressning är en mycket komplicerad process som kräver industriell teknisk kompetens och stor noggrannhet för att utföras på bästa sätt. Vi har varit i branschen sedan 2003 och våra pressade CD skivor håller högsta kvalité – garanterat.

Du kan vara trygg när du beställer CD pressning från Pregal Media

 

Har ni några frågor kring cd pressning eller någonting annat som rör cd tillverkning, tveka inte att höra av er till oss. Vi hjälper dig.

Använd detta formulär eller kontakta oss här.